Hoppa till innehåll

Vanliga frågor

Hittar du inte svar på just din fråga så tveka inte att höra av dig via kontaktformuläret eller skicka ett mail till info@dykarnslabradoodle.se

Stämmer det att Labradoodlar är allergivänliga?

Den forskning som gjorts för att söka efter allergivänliga raser har visat att det skiljer sig betydligt mer mellan individer än mellan raser. Flera uppfödare av Labradoodlar har testat hela valpkullar och till och med mellan helsyskon skiljer sig allergennivårena väldigt mycket åt. Att ha träffat en eller flera labradoodlar utan allergibesvär är alltså ingen indikation på att du kommer tåla den labradoodle du skaffar i framtiden. Att de fortfarande passar många allergiker beror delvis på att de flesta inte fäller, men främsta anledningen är deras päls lämpar sig väl för regelbundna bad och därmed minskar allergenerna i pälsen. Detta gäller alla raser som inte fäller  exempelvis pudel och är inte unikt för just Labradoodles. Skaffar man en valp som allergiker ska man dock vara medveten om att det kan skilja sig mellan olika individer och att det  ofta tar uppemot ett halvår för hunden att få sin vuxenpäls. Vi kan inte sälja valparna på öppet  köp men tillämpar SKK’s regler om återköp. Är du nyfiken på att läsa mer om det här med allergivänliga hundar så klicka din in HÄR (där Thilde Höök gästbloggar om ämnet hos Allergenius som bland annat utvecklat ett allergentest på hund).

Görs det hälsotester på de hundar ni använder i avel?

Både Labrador och Pudel kan ha problem med sina höfter. För att i mesta möjliga mån minska risken att våra uppfödningar ska drabbas av höftbesvär i framtiden så röntgar vi våra avelshundars höfter och armbågar. Hundarna vi använder i avel kommer från kennlar som länge bara använt hundar med bästa resultat på alla hälsotester. Vi uppmuntrar alla våra valpköpare att röntga sin hunds höfter och använder givetvis enbart hundar med felfria höfter och armbågar i vår egen avel.

Vad kostar en Labradoodle?

En valp från oss kostar 40 000-50 000 inkl. moms. Generellt kostar de av mindre storlek mer och detsamma gäller valpar som kommit till genom import av fryst semin. Priset skiljer sig inte mellan hanar och tikar. 

Vilken sorts päls är typisk för en Labradoodle?

Målet i vår avel är att föda upp hundar som inte fäller och som har mjuka pälsar med mer eller mindre lockar. Vi använder endast hundar med sk. fleecepäls i aveln. En hund som inte fäller måste istället klippas och vilken längd och stil man väljer på sin hund är helt upp till hundägaren. Ju längre päls man väljer att ha på sin hund desto mer tid bör man vara beredd att lägga ner på pälsvård. Det är lagom att klippa hunden ungefär var 3-4:e månad.

Hur stor är en Labradoodle?

Storleken på Labradoodlar varierar men de största är aningen högre än en labrador men betydligt lättare i kroppen. Generellt är hanarna aningen större än tikarna. Det finns tre storleks indelningar:

Standard: 18 – 25 kilo och är mellan 50 – 55 cm höga
Medium: ca 40 – 50 cm höga och väger mellan 14 – 18kg
Miniatyr: 35 – 40 cm och väger mellan 7 – 12 kg.

Vi föder enbart upp hundar i storlek medium och miniatyr.

Hur mycket motion och träning behöver en Labradoodle?

Regelbunden motion och aktivering är nödvändig för att få en så harmonisk och trevlig hund som möjligt. Regelbunden motion skall dock inte tolkas som ”massor med motion” särskilt inte för den unga hunden. Lek med andra hundar och leksaker måste man begränsa då valpen inte alltid känner av när de blir trötta (precis som med små barn). Det är också bra att undvika för mycket klättring, trappor och likn. som belastar det snabbt växande skelettet hårt. Att ta med sig hunden på cykeltur eller joggingtur bör man vänta med tills hunden är fullvuxen. De är ofta mycket atletiska hundar och lämpar sig väl för agility men även freestyle, lydnad, spår och trickträning. De allra flesta gillar vatten och är duktiga simmare. Vi rekommenderar alla valpköpare att delta i valpkurs med sin hund för att få hjälp att lägga upp den första träningen och även vänja hunden vid att träffa andra hundar. Det är den första tidens träning som lägger grunden för en följsam och harmonisk hund och från valpkursen kan man få med sig många tips på hur man kan träna själv på hemmaplan. Att delta i valpkurs har ytterligare en stor fördel för dig som köpt en labradoodle, du får nämligen med största sannolikhet ännu mer bevis på vilken otroligt trevlig och lättlärd hund du skaffat.

Vilka färger kan en Labradoodle ha?

Alla färger som finns hos pudel och labrador finns hos doodlarna och vi föder upp dem alla. Valpar härifrån kan vara svarta, bruna, röda, caramel, aprikosa, crèmefärgade och tvåfärgade hundar.
För det mesta finns många olika färger i varje kull och det är inte sällan som det blir något helt annat än hos föräldrarna så det är alltid spännande att se vilka färger de får. Oavsett färg så är varenda en lika underbar förstås!

Vill ni veta mer om Labradoodlar?

 

Vi har ett nära samarbete med kenneln Pomonadalens Labradoodle och på deras sida Om Labradoodlar finns lite historik och annan fakta om dessa ljuvliga, lockiga hundar. Klicka HÄR för att komma dit (sidan öppnas i nytt fönster).